sâmbătă, 6 decembrie 2008

10 din zece



[Location: Andreea Verde's computer

Type: Microsoft Word 97-2003 Document

Created: 18 februarie 2007 16:22:00]


10 din zece


Top 10 ale viselor
Top 10 ale viziunilor cinematografice
Top 10 ale filmelor
Top 10 ale senzatiilor
Top 10 ale lucrurilor
Top 10 ale alimentelor
Ordinea e aleatorie.

VISE:
1) Liftul-scarile
2) Teroristul
3) Cladirile 1
4) Maseaua
5) Mama si cainii LUI
6) El la casa noastra – vecinii
7) Homeless
8) Hotul de I-pod
9) Supermarket – colaj
10) Emisiunea – mare

1) Liftul – scarile (29.09.06)
Ne-am intalnit intr-un parc. Erau multe trepte. Am coborat. El trebuia sa filmeze niste cadre, dar pe jos erau balti. In primele cadre nu fusesera. I-am explicat ca nu e bine si ca daca nu ma crede sa astepte pana la filmare sa vada. A zis ca spera sa nu stau atat de mult… « Ai de gand sa stai CHIAR atat de mult ? » Oftica.
Am ajuns in fata a 2 lifturi. (erau afara aceste lifturi) El s-a luat pe cel din stanga. Singur. L-am intrebat la ce etaj sa urc, darn u mi-a raspuns. A mormait ceva gen: “Cel mai mic de sus”.
Am urcat in liftul din dreapta. El pornise deja. Liftul avea butoane pana la etajul 10. m-am gandit ca e prea sus la 10 si am apasat 9. liftul mergea foarte incet. La un moment dat nu se mai misca, asa ca am deschis usile. Eram oprita intre etaje, iar in fata mea era o parcare subterana. Niste oameni carau bucati de metal, iar in fata era o iesire din care tasnea lumina.
M-am uitat la liftul din stanga sa vad la ce etaj se oprise, darn u era aprins nici un beculet sin u se auzea nimic. Am alergat spre iesire repede de tot de teama sa nu se intample ceva si sa se termine. (prima constatare a starii de vis)
Afara – trepte. Chestii care se intampla repede : pinguinul ranit, gropi in pamant, foca fara ochi, animale ranite, pasari. Le intalneam si incercam sa le ajut, dar nu reuseam.
M-am intalnit cu domnul T. Am coborat impreuna niste scari. Mi-a explicat ca toate astea reprezinta viitorul si ca ceea ce voi schimba aici va afecta viitorul meu ori al celorlalti. Am urcat cu el in lift. Nu am vazut pe ce buton a apasat. Am coborat si erau IAr trepte. Mi-a zis ca cel mai indicat e san u modific nimic sis a trec ca si cum nu as fi acolo. Mi-a cerut sa-i zic o masura cand am iesit din lift. Pe lift scria S. Eu am zis M. (la sfarsitul calatoriei nu ma ingrasasem desi el asa imi spusese). Am trecut prin piete, tarabe, ma tot impiedicam de oameni si legume si daramam fructe. Si cu cat ma chinuiam mai tare sa nu modific nimic, cu atat ramaneam mai in urma si daramam lucruri in drumul meu.
M-am intalnit cu V. Urcam scari impreuna, era multa iarba, iar el ma certa pentru animalele alea ranite si pentru ca citeam nu stiu ce carte.

2) Teroristul
Tipul distrugea tot. Multe ruine. Vroia bani+1 diamant+1 mostenitor.
L-am ascuns pe R in seif, in sufragerie. Am fugit pe geam. Am fugir cu E cu masina, Tipul a tras cu pusca in tot…a demolat tot.
Eram pe balcon. Ruine multe. Oameni cu pusti trageau in oameni dezbracati care incercau sa fuga prin mlastina
Pe mine vroia sa ma omoare. Am fugit la vecina de la 1, am incuiat usa. Am vrut sa ma ascund in pian, dar nu aveam loc. am vrut sa sar de pe balcon, dar era prea inalt.
Dau telefon la politie la +277. Prima data gresesc si sun la « Constructiilor ». Imi raspunde o voce de femeie. Apoi imi raspunde cineva de l apolitie, dar nu mai zic nimic. Ma gandesc ca sunt complici.
Ma uit pe geam (curtea interioara) si le vad pe A si A.sunt singure. O sun pe A de pe secret si o intreb daca sa chem politia. Imi zice NU, ca e sigura ca se cunosc si ca nu vor face nimic.
Apare tipa de la G care pleca in vacanta.
Sunt in casa. Vreau sa fug cu R, dar imi dau seama ca ne-am prinde imediat penmtru ca el alearga foarte incet. Il ascund si fug pe scari. Il imbrancesc pe cel care venea spre apartament si urc in masina. E conduce spre directia in crae ne intalneam cu ei, in loc sa iesim din oras.
A imi spune la telefon ce vroia tipul de fapt sin u inteleg de ce omora tot pentru asta. Cel mai multi si dorea un mostenitor.
Imi e frica, dar nu vreau sa il ajut. Ma gandesc sa imi iau peruca blonda, sa ma dau cu ruj rosu, iar pe E sa il rad si sa il vopsesc brunet.
Impusca TOT ! nu inteleg de ce. Imi e frica sa nu il impuste pe R care este in seif, in sufragerie, in fata televizorului.

3) Cladirile 1(15.01.07)
Ma intorceam de la o piesa de teatru si era 21 :30. mergeam pe multe stradute(ca pe lipscani) si stateam la stopuri si viram ca o masina.
La un moment dat, niste baieti se jucau cu o mingiulica (visiniu+alb). Drumul se termina cu un bloc. In spatele blocului era 41 pe care trebuia sa il iau.(puteam sa vad luminile de la sosea si sinele) Am intrat in bloc – era imens, cu multe coridoare. M-am intalnit cu 2 fete care erau la fel de dezorientate ca si mine. Am gasit o usa mai mare si am crezut ca e iesirea pe partea cealalta, dar am ajuns in sala de sport a Scolii Centrale.
Fetele erau foarte sociabile. Una din ele avea o sora mai mare in Sava, dar a zis ca ii place supermult in S.C. si ca nu ar vrea sa se mute. Mi-au aratat pe unde sa ies. In timp ce ma apropiam, pe usa intra un grup de batrani super aranjati: femeile machiate si coafate, barbatii la costum. I-am tinut usa uneia cu ruj rosu-portocaliu (blonda, gen d-na Doina) si am iesit.(usa era ca a lui Miha).
Eram la liceu in clasa mea, cu colegi pe care nu ii cunosteam si cu Lazy la catedra. In spate era BN dar eu nu ma uitam in direstia aia. Stateam cu Rux (eu in banca din fata, ea in spatele meu) si ne faceam ca radem. Lazy a inceput de pe randul de la perete. Fiecare trebuia sa cante cate ceva. Fetele au inceput. Elena a cantat o melo jazz supertare, iar Flo o acompania la pian. Elena a ridicat vocea prea sus, iar eu mam intors inspre Paxa (aparuse la catedra) si i-am zis ca nu ar trebui sa lungeasca atat ultimul sunet.
Apoi nu mai vroia nimeni sa cante. Mai era putin si se ajungea la B, de aceea tot trageam de ei sa cante. Am incercat la pian primele acorduri din Fur Elisee, dar nu imi ieseau primele 2 note, nu eram sigura de ele.
M-am asezat pe scaun langa Rux. Rezemat de perete in spate startea B(cum statea t pe vremuri). M0am intors sa il salut(intr-un final, sa creada ca atunci l-am observat), dar se uita in alta parte.
Apoi au trecut pe langa mine E&B si radeau. M-am bucurat pt ca credeam ca s-au (re)impacat si totul e ok. Dar E a fost super rautacios si a zis ca i-a spus tot lui B. B m-a intrebat”Deci de atat timp imi scrii?”. Eu m-am blocat si am incercat sa o dau pe gluma. B era slab si purta ceva la gat(pe un snur negru, gen tipu din Freaky Friday) si niste blugi destul de stramti. Ne-am tot harjonit, apoi impins, apoi izbit de perete si eram amandoi pe jos si s-a aplecat sa ma gadile si (?)pe occipital. Apoi bouche.

4) Maseaua
Tot visez ca imi sparg o masea.
Sau ca patesc ceva de genul asta.
Ultima data, am vrut sa imi curat dintii cu un ac, dar – nu stiu cum – am inchis gura, iar el mi-a intrat in 2 masele – sus+jos.
La cea de sus mi-a cazut toata plomba + 1 praf+1 pastila galbene si un pansament oval. Jos ma durae si era sparta. De la gingie pana sus. Faramitata. Ma gandeam ca o sa raman fara masea.

5) Mama si cainii LUI
Dupa piesa de la casandra (VW)am mers pe 1 mai si m-am intalnit cu AB. Eu zmuac. Eram insistenta. I-am zis ca am facut asta ca sa vad daca imi place.
Era ofticat ca trebuia sa ma duca home cu masina. Fix cand sa iesim pe usa (era una ca la mall, cu ventilatie) ne-am ciocnit cu mama lui care semana cu domnisoara havisham. Avea parul gri, ruj rosu, machiata destul de strident si arata...cam ca profa de balet din Just a Kiss.
Am facut cunsotinta. Era f zambitoare cu mine. A zis sa intru. Am mers la caini. Asta era ca un test. Daca ei ma placeau era ok...daca ma latrau...era de rau. A iesit un caine mare. Eu l-am chemat. Si el s-a asezat sa se odihneasca pe mine (era negru). So...mama lui a zambit. Eu tot intrebam de S, dar AB a zis „S nu mai e. Lasa-l pe S.”
El statea pe pat semi-intins si radea. Era f detasat si vorbea cu mama lui. AB tocmai se cerase cu o tipa si ma gandeam cat teatru poate sa joace si cat de „rise and shine” este. Camuflare.
Apoi mama i-a zis sa ma duca acasa cu masina. El stramba din nas. Vroia sa-l tseteze sa vada daca ii pasa.(iar el parea sa stie asta) Nu stiam daca juca teatru sau chiar nu vroia sa ma duca.
Ma tot suna E. Era f tarziu. I-am raspuns si i-am zis ca dorm. Exact atunci a iesit un batran dintr-o camera si a inceput sa vorbeasca tare cu mine. E m-a intrebat unde sunt. I-am zis ca acasa. Ma tot inchideam in camere ca sa vorbesc la tel. El radea. Se prinsese.
Am plecat apoi spre casa.

6) El la casa nostra – vecinii
Locuiam in casa de la teren. Dormeam in camera lui tata. Era seara. A venit B la noi in vizita. Eu aveam 1 maieu alb si pantalonii de satin mov. Era in bucatarie si vorbea cu mama. Am sarit din pat si m-am dus sa il vad. A parut surprins.
Avea pantaloni exact ca ai mei, dar erau o nuanta mai rece. Am pus mana pe material si am zis ca avem pantaloni la fel, dar ca ai lui imi plac mai mult. A zis sa facem schimb ca ai mei sunt mai calzi. I-am zis ca nu mi-e frig. A zis ca pantalonii mei il fac sa-i creasca (!) temperatura, ca si asa sea prinde greu.
A pornit o serie de glume cu tenta. In bucatarie. Era si amma. Am deschis frigiderul. Erau 3 bucati dintr-o prajitura cu ciocolata in 3 straturi+frisca. Am luat-o si am inceput sa mananc. Amma s-a crizat ca de obicei ca nu are sa-i dea si lui si ca e scumpa. El oricum nu vroia. Se uita lamine intr-un mod ciudat. Tot vorbeam si tot ziceam chestii cu subinteles.
Am mers in sufragerie. Era si un semineu, iar mobila avea nuante de galben+lemn( foarte curate nuantele). B a jutat-o pe amma sa pune o lumanare in varful lustrei ca sa para ca lumina vine din kumanari. Se inteleg bine.
Vreau sa ii arat casa. Sunt mandra ca e asa frumoasa si atat de mare. El nu vrea.
Mergem la administrator, ca sa aflam niste chestii. Pe drum radem si glumim si ma gadila si ma ia in brate. Eu ma tot gandeam ca nu e bine ce se intampla. Dar nu ma puteam abtine.
Administratorul deschide usa. Imi dau seama ca il cunosc, imi facuse nistea cte mai demult. El nu pare sa isi aminteasca. Il punem sa ne povesteasca despre familiile care locuiesc in bloc.(nu mai stiu de ce aveam nevoie de informatiile astea.)Ne povesteste unde sta fiecare, daca au copii, daca sunt de treaba. In timpul asta e atent cine iese sau intra din bloc. Vin 3 tineri si o tipa si il saluta. El zambeste cu subinteles si ii saluta inapoi.
Urcam pe scari. B ma tot ia in brate si zmoac.Doar prezentul.
El se transforma in el..si incepe sa fumeze.Fum. gesturi care ma deranjeaza. Si ma enerveaza.

7) Homeless
Eram la buni. Am intrat pe usa. Facuse mancare. Am intrat in sufragerie. In dreptul geamului a oprit o masina. La noi in casa era un copil cu un ghiozdan rosu + sapca. Era o masina neagra. La volan – Em, in partea cealalta – un tip mafiot. Em a scos pistolul, l-am smucit pe copil si l-a bagat in masina (l-a luat inapoi acasa)
Buni mi-a zis ca ii e frica si ca aia vor sa ne omoare acum. M-am uitat pe geam, masina era tot acolo. Am iesit amandoua din bloc si am fugit (asta dupa ce am vrut sa ies pe la balcon dar era prea sus).Si filmul se rupe.
Dupa cativa ani sunt eu, pe o banca – homeless – doar cu ciorapi pe mine si cu o bluza. Ma tot ascund de mafioti. Ma intalnesc cu Alex si Anda – si ele homeless si incepem sa colindam strazile. Gasim un adapost calduros care avea si calorifer si Tv. Dormim acolo.
8) Hotul de I-pod
Eram cu E intr-un autobuz cu ruta externa. Si ne-am dat jos sa schimbam ca sa kuam un troleu. Si am luat trolee diferite. El pe cel din fata iar eu pe cel din spate. Era aglomerat.
Ascuktam muzica ka i-pod. A venit un tip cu sapca si ochi albastri si mi-a luat castil edin urechi sa vada ce ascult.
Era cranberries. A zis ca ii place, sa-i dau si lui. L-am lasat sa asculte. A tras de fir pana a iesit i-podul si mi l-a luat. I l-am cerut inapoi, dar a dat din cap. Am inceput sa tip in troleu ca mi-a furat i-podul, dar nimeni nu reactiona.
Tipul mi-a luat ghiozdanul si hana pe care o tineam in mana si le-a aruncat pe geam. M-am dus la prima usa ca sa ii fac semn lui E, dar nu intelegea ce ii spuneam. Ne-am oprit in statie si i-am zis.
Cu afta lui nervoasa, E a intrat in troleu, l-a gasit, i-a smuls castile din urechi si l-a scos afara.
L-a intrebat de ghiozdanul meu – era la km 5. Nu ne-am mai intors dupa el.

9) Supermarket – colaj
Un film intreg filmat printr-o bucata de oglinda. Cadre ambigue si subiective.
M-am intalnit cu o fetita care eram eu cand eram mica. Filma o reclama la paine/unt/margarina – ceva in genul asta – si nu imi venea sa cred ca sunt eu. Avea parul saten, tuns drept, pana la umeri, obraji durdulii. La sfarsit cand am vazut reclama – era fara cuvinte – a fost dezamagitor.
Intr-un supermarket. Am luat budinca de vanilie cu frisca, paine calda – 2 – pe uan am mancat-o in magazin. Am gasit un mobil cu clapa samsung, l-am deschis, era prea lat. Nu mi-a placut.
In capat de tot era standul cu gume, bomboane si condoms. M-am aplecat sa ma uit. Erau unele fine ca matasea, dar aveau mult lichid, asa ca le-am pus la loc. Am luat unele pe care erau desenati un el si o ea – din epoca rochiilor cu crinolina. Mi-au placut. Pe pachet scria „iri”.
O tipa avea un copil. Iar tatal nu stia nimic de acel copil. Intr-o zi si-au dat intalnire, dar ea nu era decisa sa ii spuna de copil. A ajuns. El nu a mai aparut.
Cadre din oglinda – foarte cenusii.

10) Emisiunea – mare
Eram la emisiune la Marina Almasan cu E. S-a terminat. In spate, i-am zarit pe sponsori. Un tip de pe platou ne-a zis ca unul din ei e sponsor de la Ice Tea. Am fugit dupa ei pt ca tocmai plecau. I-am oprit la capatul holului. Gafaiam si nu prea eram coerenta.
Tipul de la Ice Tea era cel din stanga si era japonez (korean, ceva). Era din Brussels si vorbea numai franceza. E venea in spatele meu – el nu alergase. A ajuns chiar incepusem sa vorbesc in franceza cu ala. Am avut o senzatie de satisfactie. I-am zis ca suntem un radio alternativ, avem blog...si nu imi mai veneam cuvintele. El a zis ca promitem mult si ne-a lasat de inteles ca ne sponsorizeaza.
Am iesit la plaja. Ne-am pus cearsafuri/salturi. In fata noastra erau sponsorii de la Ice tea. Ca sa impresionez am luat o saltea si m-am rostogolit pana in dreptul lor unde am facut o intoarcere brusca.
Am iesit la mare cu bebe. Era blond si avea par putin. Si era baiat. L-am plimbat. Ma gandeam ca e bine sa stai cat mai mult in perioada asta – pentru aerosoli. Cam 1 luna. Era grasut. Il pupam.
Am mers la L acasa. Era bruneta si machiata la ochi cu negru si cu minibreton. Ii statea bine. L-am imbratisat pe S si m-am asezat langa el pe canapea.
Eram intr-o cafenea cu pereti pictati rosu, verde, albastru. Aici mergeau aia de la UC. Ma gandeam ca poate ne intalnim.

LUCRURI CARE AU SCHIMBAT:
1) jazzfm
2) placebo
3) green
4) closer, chicago, all that jazz
5) kieslowski
6) robert doisneau
7) elle
8) movie colors
9) mesajul subliminal – doina rusti
10) bombo cu scortisoara

CLISEE care dau bine:
1) Salvador Dali
2) Tarkovski
3) Andy Warhol
4) Kafka

VIZIUNI CINEMATOGRAFICE
1) Kieslowski
2) Almodovar
3) Jeunet
4) Hitchcock
5) Linklater
6) Bob Fosse
7) Lars von Trier
8) Greenaway(doar pentru „The cook, the thief, his wife and her lover)
9) Jim Jarmusch
10) Innaritu

ALIMENTE:
1) Branza
2) Ciuperci
3) Ardei iute
4) Cartofi
5) Pepene
6) Unt
7) Sfecla
8) Paine
9) Orez
10) Mar

FAZE MEMORABILE DIN FILME:
1) Closer – inceputul/sfarsitul, in special „Hello stranger!”
2) Jeux d’enfants – el care face pipi la director in birou, ea legata de sinele de tren, sfarsitul.
3) All that Jazz – „cause everything old is new again”, prezentarea spectacolului.
4) Chicago – prezentarea infractoarelor
5) The Holiday – ea care coboara pe scari in pantaloni gri de trening si isi aranjeaza parul.
6) Bleu – cristalele, rontaitul bomboanei, piscina
7) Paris, je t-aime – tipa care ii canta belelusului, faza cu cowboy-ul, tipa care apare langa barbat pe peron.
8) Before sunrise – discutia din tren, plimbatul pe pod
9) The Prestige – faza din final cu mingiuta.
10) Vanilla Sky – „I’ll meet you in another life when we are both cats”.

Niciun comentariu: